Jak vyměnit olej u sekačky

Aby vám sekačka dobře a dlouho sloužila, je potřeba jí věnovat pravidelnou péči. Ta zahrnuje nejen čištění nožů, krytů a dalších částí stroje, ale také výměnu oleje. V následujícím článku přinášíme podrobný návod, jak při výměně oleje postupovat. 

Muž doplňuje olej do sekačky

Výměna oleje u sekačky zaručí správné a dlouhé fungování stroje.

 

Pravidelnou údržbou k dlouhé životnosti sekačky 

Proč je důležité olej v sekačce pravidelně vyměňovat? Jedná se o nutnou údržbu, kterou vyžaduje prakticky každý motorový stroj. Ta zaručí jeho dlouhou životnost a správné fungování. Při používání stroje se totiž do oleje dostávají různé nečistoty a sloučeniny vznikající například při spalování paliva v motorech a olej znehodnocují

Dokonce i zbytky oleje mohou motor sekačky poškodit, a to především přes zimní období nebo v době, kdy není sekačka dlouho v provozu. 

Výměna oleje v sekačce bez filtru krok po kroku 

  1. Nejprve zahřejte motor sekačky tím, že ji na pár minut uvedete do provozu. Díky zahřátí oleje bude snazší dostat veškerou kapalinu ze stroje pryč.
  2. Očistěte okolí plnicího otvoru čistou tkaninou.
  3. Připravte si nádobu na zachycení starého oleje.
  4. Odstraňte víčko plnicího otvoru, nakloňte sekačku na stranu a vylijte z ní starý olej do nachystané nádoby. S tímto krokem nespěchejte a vyčkejte, až ze sekačky odkape veškerá kapalina. Pokud má vaše sekačka napouštěcí hrdlo, usnadní vám to práci a olej skrz něj vypustíte přímo z motoru. 
  5. Do nádržky nalijte nový olej. Při doplňování pravidelně kontrolujte hladinu pomocí měřáku, aby nedošlo k přelití.
  6. Uzavřete plnicí otvor víčkem a máte hotovo.

 

Výměna oleje v sekačce s filtrem krok po kroku 

  1. Nejprve zahřejte motor sekačky tím, že ji na pár minut uvedete do provozu. Díky zahřátí paliva bude snazší dostat veškerý starý olej ze stroje pryč.
  2. Očistěte okolí plnicího otvoru čistou tkaninou.
  3. Připravte si malou nádobku, která se vejde pod olejový filtr
  4. Jakmile odšroubujete olejovou zátku, starý olej se vypustí. 
  5. Těsnění nového filtru potřete olejem, což zajistí lepší těsnost.
  6. Namontujte nový olejový filtr namísto starého a pevně jej utáhněte. 
  7. Doplňte nový olej do sekačky a máte hotovo. 

 

Jak často měnit olej v sekačce

V návodu přiloženém k sekačce se dozvíte, jaký typ oleje je pro váš stroj vhodný i jak často jej měnit. U většiny strojů je to potřeba každých 20–50 hodin provozu. V každém případě je ale nutné olej vyměnit alespoň jednou ročně. Údržbu stroje můžete provést na jaře před zahájením prací na zahradě, nebo ještě lépe na podzim, abyste sekačku zazimovali v perfektním stavu. 

Muž s kloboukem na zahradě dolévá olej do sekačky

Olej v sekačce byste měli měnit minimálně jednou ročně.

Pozor na přebytečný olej v sekačce

Příliš mnoho oleje v sekačce může poškodit motor a při jeho úniku může navíc dojít k poškození dalších dílů sekačky. V takovém případě je na místě přebytečný olej ze sekačky vypustit

Olej zachyťte do vhodné nádoby a sekačku důkladně vyčistěte. U sekačky s olejovým filtrem po vypuštění oleje vyměňte filtr za nový. Pokud už ale došlo k úniku kapaliny do vnitřku sekačky, nechte opravu na odborníkovi.

Přeplnění sekačky olejem můžete zabránit tím, že si v návodu přečtete, kolik oleje je nutné sekačce dopřát a budete při naplňování používat měřák

Jak se zbavit použitého oleje ze sekačky

Nový olej máte v sekačce, starý je vypuštěný v nádobě. Jak si s použitou kapalinou teď poradit? Nejjednodušším a nejekologičtějším způsobem je odvézt použitý olej na sběrný dvůr. Většina z nich totiž přijímá také nebezpečné odpady. Dopředu si nezapomeňte zjistit, ve kterých dnech je sběrný dvůr ve vaší obci otevřený a jestli bude potřeba uhradit nějaké poplatky. 

Rozhodně olej nevylévejte do zahrady nebo kanalizace. Nejenže se jedná o neekologickou likvidaci odpadu, ale hrozí za ni také pokuta. 

Teď už víte, jak vyměnit olej u sekačky, jak často je to potřeba a jak se vypořádat s přeplněním nebo s výměnou oleje u stroje s olejovým filtrem. Oleje do sekačky pohodlně nakoupíte v e-shopu Kasumex. Přejeme vám hromadu vzorně posečené trávy.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com