Posezónní servis zahradní techniky

Na konci sezóny sekání bude mít vaše sekačka i další zahradní technika dlouhou zimní přestávku. To však vyžaduje náležitou péči, jinak mohou nahromaděné nečistoty a zbytky paliva způsobit nemalé škody. Pokud chcete, aby vaše stroje vydržely co nejdéle a i nadále spolehlivě pracovaly, je potřeba jejich pravidelná údržba. Posezónní servis zahradní techniky je zkrátka naprosto zásadní.

posezonni-servis-zahradni-techniky
Zajímá vás, jak zazimovat sekačku a další zahradní techniku? V tomto článku vám vše vysvětlíme.

 

Před příchodem zimy byste měli vaši sekačku či křovinořez připravit na zimní období. Drobnými údržbářskými pracemi na podzim zajistíte, že vaše stroje budou i po zimní přestávce ve špičkové kondici a že spolu s vámi vyrazí do nové sezóny připravené. Nenechávejte servis zahradní techniky až na jaro. Zkontrolujte ji ještě předtím, než ji zazimujete.

Proč nepodcenit sezónní údržbu

Zahradní sekačky či křovinořezy patří v seznamu zahrádkářského nářadí k těm dražším položkám, a proto je zřejmé, že si přejete, aby vám sloužily co nejdéle. Ačkoliv nepatří jejich údržba k těm nejzábavnějším činnostem, z dlouhodobého hlediska se rozhodně vyplatí do ní pár hodin ročně investovat – ať už svépomocí nebo v profesionálním servisu.

Dalším důvodem je také udržení výkonnosti a spotřeby strojů na hodnotách, na jaké jste zvyklí. V případě, že pravidelný servis podceníte, může dojít k tomu, že přístroj časem začne spotřebovávat více paliva či energie, což vás bude stát i více peněz.

Při pravidelné údržbě máte také šanci zabránit korozi vybraných částí zahradní techniky a časem dost možná také tomu, že jednoho dne stroj vůbec nenastartujete.

 

Jak zazimovat sekačku? Základem je očištění stroje

Přejete si mít vaši zahradní techniku dobře připravenou na zimní odpočinek ještě předtím, než ji uložíte do garáže nebo kůlny? Pak nejprve důkladně očistěte nejen její vnější, ale i vnitřní kryty, čili pracovní části stroje. 

Je také důležité stroj důkladně očistit od zbytků trávy, hlíny a dalších nečistot. Zbytky trávy přilepené na výfuku nebo ve studeném žebroví důkladně odstraňte dřevěnou nebo plastovou špachtlí. K ruce si vždy raději vezměte návod k použití a řiďte se přesnými pokyny. 

Před jakoukoliv manipulací musí být stroj odpojen ze sítě, aby nedošlo ke zraněním. Velice opatrně postupujte také v případě, že pro čištění používáte vodu. Mohla by se totiž dostat do motoru, elektroinstalace, těsnění či ložisek křovinořezů, zahradních traktorů či sekaček.

zazimovani-zahradni-techniky
 Správně opečovávaná zahradní technika vám vydrží déle.

Důkladnější údržba zahradní techniky

Po očištění zkontrolujte všechny pohyblivé součásti, jako jsou lanovody, ložiska, různé klouby, táhla a podobně, a podle potřeby je promažte. Zkontrolujte šrouby, vruty a jiné spojovací součástky, ty povolené dotáhněte a všímejte si také toho, zda jsou spoje v pořádku a zda k sobě materiály správně lícují.

U sekaček ověřte také stav nože. Odborníci doporučují broušení po zhruba dvaceti pěti hodinách provozu. Někteří šikovnější uživatelé si zvládnout nůž pomocí brusky nabrousit sami, avšak problém může následně nastat u jeho správného vyvážení, které je velmi důležité pro optimální sekání. Pokud si proto na broušení sami netroufáte, navštivte raději autorizovaný servis.

Je-li součástí stroje opotřebovaný nebo popraskaný klínový řemen, počítejte s tím, že bude třeba jej vyměnit. U sekaček či traktorů je také potřeba pravidelně měnit olej, zkontrolovat filtry, vyčistit je či případně vyměnit. V příslušných strojích překontrolujte i vzduchový filtr, vyčistěte ho způsobem, který odpovídá jeho materiálu, a pokud je poškozený, vyměňte ho. Jen tak vám filtr zajistí nižší spotřebu paliva i emise výfukových plynů.

Nezapomínejte ani na očistu motoru. Během sezóny se na něj totiž při práci nalepí hodně prachu, pilin, kousků rostlin a jiných nečistot, které brání účinnému chlazení motoru. 

 

Jak na správné uskladnění sekačky?

Po servisu uložte techniku na bezpečné místo. Vyberte si proto suché prostory, které umožňují uložení přístrojů do jejich pracovní polohy. Jen tak zabráníte tomu, aby z nich unikaly provozní náplně. K těmto účelům s přehledem postačí garáž nebo sklep, kde přístroj není vystaven dešti, větru a dalším vlivům. Následně jej také překryjte ochranným obalem nebo plachtou, který jej během zimního spánku ochrání před prachem či jiným znečištěním.

A co s olejem?

U strojů se spalovacími motory odstraňte z nádrže veškeré palivo. Biologické složky by se po pár týdnech rozpadly a ucpaly palivový systém. Pokud však chcete palivo nechat v nádrži i přes zimu, doporučujeme k benzínu přilít stabilizátor který neobsahuje biosložky, neváže na sebe vlhkost a dokáže tak ucpání motoru zabránit. Je proto vhodný ke konzervaci strojů při jejich delší odstávce. 

Můžete se setkat také s názorem, že byste měli před zimním uložením zahradní techniky provést výměnu oleje, abyste předešli případným problémům na jaře. Nicméně předem zvažte, zda se jedná o opravdu nutnou investici. Vlivem nízkých teplot totiž může dojít ke kondenzaci vodní páry do oleje, což může olej následně znehodnotit. V takovém případě by bylo rozumnější nechat výměnu oleje až na jaro.

Se zazimováním vaší zahradní techniky nebo nákupem náhradních dílů vám samozřejmě rádi poradíme. Záleží nám totiž na tom, aby vám vaše stroje sloužily co nejdéle a v ideálním případě i co nejlépe. KASUMEX je tu pro vás.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com