5 nejčastějších problémů sekaček a jak je opravit

Mezi nejběžnější závady sekaček patří obtížné startování, vypínání během sečení nebo podivné zvuky ozývající se zevnitř stroje. Pokud se s nimi zrovna potýkáte, ale nevíte si rady, jste na správném místě. Poradíme vám, jak nejčastější problémy se sekačkou opravit. 

Muž opravující sekačku na trávuNa opravy nejběžnějších závad sekaček se můžete vrhnout sami. 

 

Pravidelná údržba vám později ulehčí práci a ušetří čas i peníze

Všem poruchám sekačky se předejít nedá, ale stále se vyplatí, když se budete o stroj pravidelně a pečlivě starat. Dobrá údržba vám totiž může usnadnit práci a ušetřit čas, který byste nad případnými potížemi se strojem strávili později. 

Do pravidelné údržby sekačky spadá výběr kvalitního oleje, výměna oleje, popřípadě olejového filtru a celkové čištění stroje po každém použití. Před zazimováním sekačky po sezóně tohle platí dvojnásob. 

 

1. Problémy se zapínáním sekačky 

Snažíte se nastartovat sekačku, ale nic se neděje? Důvodů může být hned několik. Jestli se motor protáčí, ale sekačka nechce chytnout, může být problém v kvalitě jiskry na svíčce nebo v přívodu vzduchu či paliva. 

Jako první zkontrolujte palivo v sekačce. Pokud uvnitř zbyl starší, odstátý benzín, raději jej vyměňte za nový. V dalším kroku zkontrolujte, popřípadě vyčistěte vzduchový filtr. Zaměřte se také na to, v jakém stavu je zapalovací svíčka. Pokud je její konec navlhlý, pokuste se jej vysušit. 

Zjistěte, jestli se může palivo dostat do motoru. Lepší průtok zajistíte poklepáním na karburátor. Když ani to nepomůže, nejspíše bude potřeba pořídit nový palivový filtr

V každém případě ale neuškodí, když karburátor vyčistíte. Rozeberete jej na jednotlivé části, které položíte do nádoby s lihem nebo benzínem. Opatrně s nádobou zatřeste a součástky nechte uvnitř po dobu 1 hodiny. Potom vše vysušte, profoukněte kompresorem a zkompletujte. Využít můžete také čističe karburátoru

U sekaček s manuálním startem se může stát, že se lanko zasekne a stroj potom není možné spustit. V takovém případě zkontrolujte, jestli není aktivovaná bezpečnostní brzda

 

2. Vypínání sekačky za chodu

Už se vám podařilo sekačku nastartovat, ale ona se vzápětí, popřípadě při sečení sama vypne? Nejjednodušší řešení je stroj vypnout a za pár minut zase nastartovat. Jestli restart” nepomůže, přistupte k dalším krokům.

Zkontrolujte stav paliva v nádrži a průchod hadičky z nádrže do karburátoru. Pokud je vše v pořádku, ujistěte se, že karburátor funguje, jak má, případně jej vyčistěte. Údržbu proveďte i na vzduchovém filtru a pokud nepomůže jeho vyčištění, vyměňte jej za nový. 

Na vině může být také špatná směs paliva nebo oleje do sekačky. V takovém případě je potřeba kapalinu vyměnit za správnou, detaily byste měli zjistit v návodu ke stroji

Další možnou příčinou je přehřívání motoru. Předejít tomu můžete tím, že nastavíte nože na správnou výšku sečení. Pokud totiž sekáte vysokou trávu, ale nože jsou nastavené na nízkou, tak stroj nestíhá, motor se přehřívá a může přestat fungovat. I při dobře nastavené výšce nožů se stává, že se čepele i spodní část sekačky zablokují nánosem trávy. Proto se zaměřte také na podvozek a očistěte sekačku od zbytků posekané trávy. 

cisteni-sekacky

Spodní část sekačky je dobré pravidelně čistit od zbytků posečené trávy. 

 

3. Nepravidelné nebo nekvalitní sečení 

Sekačka seče, ale většina trávy zůstává stejně dlouhá? Nebo se při sečení tvoří pruhy s trávou, kterou nože sekačky neseřízly? V tom případě bude nejspíš na vině špatné nastavení výšky sečení

Ověřte si, že máte výšku sečení správně nastavenou. U většiny sekaček se sečení nastavuje v několika stupních – jaký je vhodný pro vaši požadovanou délku trávy, to byste se měli dozvědět v návodu. Obecně ale platí, že pro klasický, běžně používaný trávník je ideální výška sečení 4 cm, plochy ve stínu by se měly sekat o 1 až 2 cm výše. Okrasné trávníky potom na 3 cm

Zkontrolujte také ostří nožů. Často se udává, že je nutné nože naostřit po každých 25 hodinách sekání, minimálně ale jednou ročně. Že je to potřeba, poznáte, pokud konce posečené trávy žloutnou a třepí se. Ostří nožů se nejvíce tupí nárazy do kamenů nebo jiných předmětů při sečení, proto je potřeba vše z trávníku odstranit nebo se k tvrdým předmětům se strojem nepřibližovat. 

Nezapomeňte také zbavit spodní část sekačky nečistot a zbytků posečené trávy. Zaměřte se jak na nože, tak na podvozek sekačky. Použijte k tomu suchou dřevěnou špachtli nebo stěrku a potom můžete jednotlivé části umýt vodou a saponátem. Aby pro vás bylo čištění jednodušší, promažte podvozek olejem nebo údržbovým sprejem, díky čemuž se bude tráva méně přichytávat. 

sekani-travy

Nože sekačky by měly být správně nastavené podle výšky sekané trávy. 

 

4. Neúčinná sběrná nádoba na posekanou trávu 

Sekačka seče tak, jak má, ale tráva nepadá do sběrné nádoby? Zaměřte se na její správné umístění a kontrolu sběrného mechanismu.

Jako první zkontrolujte, jestli není nádoba plná. Pokud ano, vysypte ji a zkuste sekat dál. Jestli posekaná tráva i tak nekončí ve sběrné nádobě, ujistěte se, že je dobře ke stroji umístěná a zafixovaná. 

Další příčinou může být ucpaný výletový prostor. Prostor pro průchod posečené trávy musí být volný, a jestli je potřeba jej vyčistit, nejdříve sekačku vypněte. V opačném případě by mohly rotující nože cokoliv vyhodit do vzduchu a poranit vás. 

Vždy pomůže udržovat sekačku, především její spodní část, čistou. Zbavte ji nánosů trávy po každém sečení. Dále zkontrolujte, v jakém stavu jsou nože. Špatný sběr trávy totiž mohou mít na svědomí také opotřebované čepele

Muž vysypává trávu ze sekačky do kontejneru

Sběrnou nádobu nezapomeňte při naplnění vysypat a pravidelně kontrolujte ostří nožů. 

 

5. Sekačka vydává neobvyklé zvuky nebo vibrace

Ozývají se z vašeho stroje zvláštní zvuky, klepání nebo vibrace? Příčinu zkuste hledat v uvolněných částech sekačky

Pusťte se do kontroly jednotlivých částí sekaček, které by měly držet zafixované na svém místě. Jedná se například o výfuk, řemenice nebo karburátor. Také šrouby a matice by měly být správně dotažené. Pokud se vám zdá, že podivné zvuky vychází ze spodní části sekačky, ujistěte se, že jsou dobře namontované nože

Klepání ozývající se v motoru má na svědomí pravděpodobně nízká hladina maziv. V takovém případě je potřeba doplnit správnou hladinu oleje v motoru. 

Teď už si nemusíte lámat hlavu nad opravou sekačky, protože si s nejčastějšími závadami hravě poradíte. Pokud by i tak bylo potřeba některý náhradní díl do sekačky vyměnit za nový, vybírejte na našem e-shopu. V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat. Naši kolegové vám rádi poradí. 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com