Jak nabrousit nůž do sekačky

Chcete připravit vaši sekačku na sezonu? Pak je nejdůležitější jí dostatečně naostřit nůž. Pokud chcete mít jistotu, že nůž do sekačky bude nabroušený bezchybně, svěřte ho odbornému servisu. S trochou šikovnosti však nabrousit nůž zvládnete i sami v domácí dílně. Jak postupovat u jednotlivých typů sekaček, jak nůž vyvážit a jak ho nasadit zpět? O tom se dočtete v našem článku.

brouseni

Nůž můžete nabrousit např. na brusce, nebo upnutý ve svěráku s pomocí pilníku či brousku.

 

Kdo brousí, ten seká

Pravidelná údržba hraje zásadní roli v bezchybném fungování a délce životnosti každého stroje. A u sekaček tomu není jinak. K údržbě sekačky však navíc patří i broušení nože. Důvod? Nejenže tupý nůž do sekačky zatěžuje motor a sekačka seče hůř, ale navíc je tráva spíše potrhaná než posekaná a trávník nevypadá zrovna k světu.

 

Co udělat, než začnete brousit nůž sekačky

Bezpečnost na prvním místě, proto než se do broušení nože pustíte, ujistěte se, že je sekačka vypnutá, případně odpojená od el. zdroje. U akusekačky vyjměte akumulátor a u benzínové sekačky odpojte kabel od zapalovací svíčky. Při samotném broušení se vám pak budou hodit ochranné pomůcky, především rukavice proti pořezání.

 

Zajistěte stabilní polohu sekačky 

Máte elektrickou sekačku či akusekačku? Pak jste ve výhodě a můžete sekačku obrátit do jakékoli polohy, která vám vyhovuje. V případě benzínové sekačky je to o něco složitější: při převrácení sekačky na bok dejte pozor, aby vzduchový filtr nebyl vespod, jinak by do něj natekl benzín a zničili byste ho. Nakloňte sekačku jen mírně dozadu a vypusťte předtím z nádrže veškeré palivo.

 

sekacka

Než se pustíte do broušení nože, ujistěte se, že je sekačka vypnutá, případně odpojená od el. zdroje.

 

Jak povolit nůž u sekačky

Pokud svěříte broušení nože sekačky profesionálům, budete mít jistotu bezchybného výsledku. S trochou šikovnosti však nabrousit nůž zvládnete i sami. A jak tedy postupovat, pokud se pustíte do práce a nůž ze sekačky budete chtít sundat sami?

Při demontáži nože sekačky postupujte takto: 

  • Odšroubujte žací nůž, který je připevněný šroubem. Pokud jste ztratili klíč dodávaný výrobcem k sekačce, poslouží stejně dobře kterýkoli jiný klíč stejné velikosti.
  • Uvolněte nůž, který je usazen na unašeči nože na sekačky, a vyjměte ho.

 

A teď už se pustíme do broušení nože

Nůž můžete nabrousit i v ruce, např. na brusce, nebo upnutý ve svěráku s pomocí pilníku či brousku. Pokud si nejste výběrem vhodného brousku či pilníku jistí, poraďte se raději ve specializované prodejně. 

Na noži brousíme pochopitelně jen jeho ostří, tedy zbroušené strany. Nůž je nutné brousit ve stejném úhlu, v jakém je nabroušený z výroby. Pokud byste úhel změnili, snížili byste tím účinnost sekačky nebo životnost nože.

nuz-do-sekacky

Pohlídejte si především to, abyste nůž nasadili zpátky správnou stranou tak, aby bylo ostří ve směru rotace. 

 

Nůž musí být vyvážený 

Snažte se o vyváženost obou polovin nože. Zkontrolujte ji po broušení tak, že nůž nasadíte upevňovacím otvorem třeba na šroubovák. Pokud je nůž vyvážený, bude viset vodorovně. Naklání se na stranu? Pak těžší stranu přibrousíme tak, abychom nůž vyvážili.

Nevyvážený nůž při sekání způsobuje vibrace a ty se přenášejí do všech částí a ložisek sekačky, které se pak rychleji opotřebovávají. Jakmile je nůž nabroušený a vyvážený, nasadíme ho zpět. Ostrost nože vyzkoušejte opatrně, abyste se nepořezali. V případě, že váš nůž je již broušený mnohonásobně, nebo je zohýbaný, radíme pořídit nový nůž do sekačky, aby nedošlo k jejímu poškození.

 

Na co dát pozor při nasazování nože?

Především si pohlídejte, abyste nůž nasadili zpátky správnou stranou tak, aby ostří bylo ve směru rotace. Upevnění nože proveďte podle návodu výrobce, obecně však platí, že u většiny typů stačí nasadit nůž a připevnit ho šroubem, který dotáhnete napevno. Pak už jen zkontrolujte stabilitu nože a zda se může volně otáčet.

 

Tak jak to seče?

Máte hotovo? Tak sekačku opatrně zapněte a zkuste se s ní projet po trávníku. Pokud seká rovnoměrně a necítíte žádné nezvyklé vibrace, můžete se poplácat po rameni: vaše sekačka je na sezónu připravená a v dobré kondici. 

Na našem e-shopu Kasumex najdete bohatou nabídku náhradních dílů nejen do sekaček. Potřebujete poradit, který je pro váš stroj ten pravý? Neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám s výběrem pomůžeme.



Zdroj fotografií: Depositphotos.com