Jak vybrat tu správnou žací strunu pro váš křovinořez

Bez žací struny není křovinořez a bez křovinořezu není upravená zahrada. Jedno bez druhého zkrátka nemůže existovat, ale důležitých aspektů je v tomto případě mnohem víc. Při výběru správné žací struny totiž musíte brát v potaz mnoho věcí a zvolit tak tu správnou pro váš stroj i vaše potřeby může být složitější, než jste si mysleli.

krovinorez

Výběr správné žací struny křovinořezu se odvíjí od terénu, ve kterém pracujete.


Význam správně zvolené žací struny

Bez správně zvolené žací struny váš křovinořez nemůže plnit svou funkci na jedničku. Kromě toho však může dojít také k situaci, že jeho používání bude nejen neefektivní, ale také nebezpečné. Výběrem vhodné varianty proto minimalizujete nejen riziko zranění, ale zajistíte svému křovinořezu také optimální výkon a dlouhou životnost

 

Rozdělení podle tvaru

Jedním ze základních rozdělení žacích strun je dělení podle tvaru jejich průřezu. Najít můžete nejčastěji struny kulaté, hranaté nebo hvězdicovité. Tento tvar má samozřejmě vliv na samotnou funkci křovinořezu a každý z nich je vhodný pro jiné účely.

 

Kulatá žací struna

Jedná se o základní profil, se kterým rozhodně neuděláte chybu, pokud hledáte výrobek, který je odolný a má široké využití. Pomaleji se opotřebovává, avšak oproti strunám s ostřejšími hranami si tolik neporadí třeba s hustší vegetací nebo keři. Pro účely běžné údržby trávníků, okrajů chodníků nebo menších rostlin je však rozhodně správnou volbou. 

Díky univerzálnosti je navíc kulatou žací strunu jednoduché namontovat a následně používat a práce s ní je hračka. Jediné, na co si při její obsluze musíte dávat pozor, je riziko odskakujících úlomků, které mohou vznikat důsledkem menšího pružení. Doporučujeme proto při sekání používat ochranné pomůcky, jako jsou brýle, štíty nebo rukavice.

Jestliže chcete vědět, jaká struna do křovinořezu je nejlepší, rozhodně nešlápnete vedle s kulatou žací strunou značky NEVADA nebo Tecomec, které splňují i naše přísné požadavky.

63987_zaci-struna-do-krovinorezu-2-4-mm-x-100-m-nevada-kulata-made-in-italy

50430_zaci-struna-1-6mm-x-15m-tecomec

48672_zaci-struna-2-5mm-x-80m-perform-line



Hranatá žací struna

Teď už je vám patrně jasné, že do drsnějších podmínek je vhodnější hranatá struna. Hravě si totiž poradí s hustším porostem, tvrdšími rostlinami nebo i vyšší trávou. Díky svému tvaru má totiž ostřejší hrany, které posekají i odolnější dřeviny. Mimo to jsou hranaté struny ideální také pro práci, která vyžaduje preciznější řezání – např. úprava záhonů nebo menších ploch. 

Pokud už teď víte, že je pro vás hranatá žací struna tou správnou variantou, nezapomeňte na to, že ačkoliv je velmi ostrá, její celková odolnost už na tom tak dobře není a poměrně rychle ubývá. Práce s ní na druhou stranu není v mnoha případech tak častá a pro běžné sekání bohatě postačí kulatá struna, která má delší životnost.

Struna, která bezpečně splňuje veškeré výše uvedené požadavky, je např. hranatá žací struna NEVADA, kterou u nás najdete v několika délkách.

63081_zaci-struna-do-krovinorezu-3-0-mm-x-54m--nevada-hranata-made-in-italy

63981_zaci-struna-3-0mm-x-109m-nevada-hranata-made-in-italy

50409_zaci-struna-3-0mm-x-192m-tecomec

 

 

Ostatní tvary strun

Ačkoliv jsou bezpochyby kulaté a hranaté žací struny ty nejpoužívanější, existují i speciální, ne tak běžné typy. Za zmínky proto stojí třeba hvězdicovité žací struny, které se na řezu vyznačují tvarem hvězdy a jsou vhodné pro podobné podmínky, jako struny hranaté.

Za zmínku stojí také hladké struny, které jsou ideální pro běžné sekání trávy a menší vegetace. Je však potřeba mít na paměti, že svou práci budou vykonávat správně zejména v měkkém terénu, kde je potřeba šetrná péče a nehodí se pro boj s tvrdšími křovinami.

 

Rozdělení podle průměru

Jakmile si zvolíte správný tvar, na řadu přichází volba průměru a délky. Opět platí to, že se volba odvíjí od hustoty a odolnosti vegetace, kterou se chystáte křovinořezem odstranit. Pro tyto účely platí jednoduchá poučka:

  • Tenké struny – běžné sekání trávy a menších rostlin
  • Silné struny – odstraňování hustší a tvrdší vegetace

 

Struny seženete v rozměrech od 1,3 mm3,5 mm. Při výběru však kromě účelu dbejte také na pokyny výrobce vašeho křovinořezu. Pokud totiž zvolíte silnější strunu, než výrobce doporučuje, může dojít k opotřebení stroje či vyšší spotřebě paliva

 

Rozdělení podle délky

Co se týče délky struny, žádná zásadní omezení, která by mohla ohrozit správné funkce, neexistují. To jediné, co byste měli mít na paměti, je životnost. Pokud totiž nakoupíte větší množství v podobě několika desítek metrů, které budete skladovat po mnoho let, může u materiálu postupně dojít ke ztrátě pružnosti. Ačkoliv se ve většině případů jedná o odolný plast, měnící se prostředí a teploty na něj samozřejmě nepůsobí příliš pozitivně.

Na druhou stranu ale počítejte s tím, že jsou žací struny do křovinořezu spotřební materiál a při pravidelném používání poměrně rychle mizí. Vždy je tak dobré mít pro všechny případy pár metrů v zásobě.

Teď už víte, jak vybrat tu nejlepší strunu pro váš křovinořez. V naší nabídce žacích strun najdete mnoho variant, tvarů i délek, ze kterých si snadno vyberete tu pravou. Pokud i přesto budete mít ohledně žacích strun jakékoliv dotazy, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám s výběrem pomůžeme.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, Kasumex