Jak bezpečně zacházet se zahradní technikou

Sníte o perfektně udržované zahradě, ale nevíte si rady se správným používáním strojů? K dobře posekanému trávníku totiž patří kromě optimálně nastaveného stroje a kvalitního paliva také bezpečné zacházení se zahradní technikou a vhodné pracovní pomůcky. Abyste se vyvarovali nepříjemným zraněním, přinášíme vám rady a tipy, jak bezpečně zacházet se zahradní technikou, jako je sekačka, pila nebo křovinořez. 

ochranne-pomucky_1
Správné zacházení se zahradní technikou se neobejde bez ochranných pracovních pomůcek.

 

Pečlivě prostudujte návod

Před samotným použitím zahradní techniky si přečtěte návod na její používání. Dozvíte se důležité informace o správném zacházení se strojem a vhodném typu paliva a oleje. Tyto pokyny rozhodně nepodceňujte, protože jejich dodržování zaručí bezpečnost práce, dlouhou životnost zařízení a minimalizuje případné poruchy.

 

Ochranné pomůcky jsou základ

Při práci se zahradní technikou myslete především na ochranu očí, uší a rukou. Manipulace s motorovou pilou a křovinořezem je obzvlášť riskantní, protože malé části dřeva a posekané trávy lítají všude kolem vás. Abyste se vyhnuli případným poraněním obličeje nebo rukou, využijte pracovní rukavice, ochranné brýle či štíty, které zakryjí celý obličej.  

Zahradní stroje rozhodně nepatří mezi tichá zařízení a při dlouhodobém používání mohou zavinit i poruchy sluchu. Nejlépe tomu zabráníte pomocí špuntů do uší nebo speciálních sluchátek, které nadměrný hluk utlumí. S tím souvisí také ochrana vašich blízkých nebo vašich zvířecích mazlíčků. Vzhledem k tomu, že bude váš sluch omezený, nezapomínejte se rozhlížet kolem sebe, abyste se ujistili, že se ve vašem okolí nenachází nikdo, kdo by mohl přijít k úrazu

 

Na kraťasy a pantofle zapomeňte

I když se většina prací na zahradě odehrává v létě, kdy jsou pro nás krátké kalhoty a otevřená obuv nutností, při práci se zahradní technikou tohle rozhodně neplatí. Ať už k sekání používáte benzínovou sekačku, motorovou sekačku nebo křovinořez, vždy se vybavte dlouhými kalhotami a uzavřenou, nejlépe pevnou obuví

Sekačky jsou vybavené ostrými noži, které dokážou při nárazu snadno odhodit zapomenutý kamínek nebo větev vaším směrem, a poranit vás tak. Stejně tak struny v křovinořezu rychlou rotací odhazují posekanou trávu, případně malé kamínky a jiné předměty. Proto se vybavte oděvem, který zakryje a ochrání většinu vašeho těla. Pro práci s motorovou pilou se doporučuje volit pevné oblečení a rukavice odolné proti prořezu.

sekani-sekackou
Na sekání trávy sekačkou se vybavte pevnou obuví, ochrannými rukavicemi a dlouhými kalhotami. 

 

Před sekáním upravte a zmapujte terén

Kromě chystání vhodného oděvu, ochranných pomůcek a samotného stroje vás čeká také úprava terénu před sekáním. To zahrnuje odstranění větví, kamenů, dětských hraček a dalších předmětů, které by vám při sekání překážely

Před sekáním je dobré si celou plochu zmapovat, aby na vás nečekala nepříjemná překvapení v podobě nerovností terénu nebo děr. Budete si pak jistí, že sekání proběhne hladce, bezpečně a bez případných poruch sekačky

Danému terénu přizpůsobte i typ stroje. Pro menší plochy pravidelných tvarů, které jsou posekané za kratší dobu, se hodí ruční bateriová nebo elektrická sekačka. Pro větší plochy zvolte benzínovou sekačku, která je výkonnější a má lepší pohyblivost. Jestli se chystáte na větší plochy s vyšší trávou a hůře dostupným terénem, nejlepší volbou bude křovinořez. Ten si totiž poradí s náročnějším prostředím. 

 

Jak na bezpečné zacházení se sekačkou 

Před nastartováním sekačky se ujistěte, že jsou všechny části stroje v pořádku, čisté a na svém místě. U elektrických sekaček musí být napájecí kabel neporušený a prodlužovací kabel uzpůsobený k práci venku. Při startování i po nedávejte ruce nebo nohy k nožům sekačky. Pokud je budete potřebovat vyčistit, vždy stroj předtím vypněte a odpojte zdroj energie. 

Bezpečné sekání závisí mimo jiné i na počasí. Sekačku nikdy nepoužívejte za deště nebo pokud je tráva mokrá. Mohlo by dojít nejen k uklouznutí, ale také k elektrickému šoku. Při práci s elektrickou sekačkou, dávejte pozor na to, abyste o kabel nezakopli nebo jej sekačkou nepřejeli. Pokud potřebujete se sekačkou přejíždět mezi různými plochami, například po štěrkové nebo asfaltové cestě, vždy ji vypněte a převezte ji

Jestli už máte sekání úspěšně za sebou, můžete se pustit do správného vypnutí stroje. Nejprve zastavte motor sekačky. U benzínových strojů pohněte s pákou do polohy stop” nebo vypnuto”. Počkejte až motor úplně zastaví a zchladne. Odpojte zapalovací kabel a zástrčku svíčky, aby nedošlo k náhodnému zapnutí. Elektrickou sekačku vypněte pomocí vypínače a poté odpojte napájecí kabel ze zásuvky. U akumulátorových sekaček je potřeba vyndat baterii a uložit na bezpečné místo.

 

Jak bezpečně používat křovinořez 

Před zapnutím křovinořezu je vždy potřeba zkontrolovat, jestli je jeho technický stav v pořádku ochranné krytky jsou na místě, strunová hlava je pevně umístěná, chod motoru je stabilní a při volnoběhu nedochází k pohybu řezného nástroje. Startování stroje neprovádějte v uzavřené místnosti, kde není zajištěné odsávání spalin. 

Při práci s křovinořezem se ujistěte, že je pro daný terén vhodný. Za deštivého počasí nebo při mrazech či silném větru práci odložte a počkejte na teplejší dny. Velké plochy bývají často rozdělené cestou, a pokud se jedná o vzdálenosti větší než 50 m, při přechodu mezi nimi křovinořez vypněte. Chod křovinořezu stopněte pomocí vypínače na rukojeti a ujistěte se, že motor přestal fungovat a strunová hlava se netočí. 

sekani-krovinorezem

Práce s křovinořezem vyžaduje ochranu očí, uší, nohou a rukou. Va vaší výbavě tak nesmí chybět ochranná sluchátka, brýle nebo štít a odolný oděv. 

 

Jak bezpečně pracovat s motorovou pilou

Motorová pila patří mezi základní výbavu každého kutila a chalupáře. Využití najde jak doma na zahradě, tak v lese. Vzhledem k tomu, že se jedná o výkonný stroj, je při práci potřeba dodržovat pár bezpečnostních zásad

Opět platí pravidlo, že před každým použitím je potřeba zkontrolovat, jestli je stroj v pořádku a všechny součástky jsou na svém místě. Před nastartováním pily se ujistěte, že v dosahu není dítě, zvíře nebo kdokoliv, kdo by mohl přijít k úrazu

Při práci se zaměřte na to, abyste neřezali horní hranou pily nebo špičkou lišty. Může totiž dojít k zpětnému vrhu stroje směrem k vám. Proto používejte pilu tak, aby se zpracovávaný materiál opíral o zuby na spodku tělesa motoru. Pokud se chcete pouštět do náročnějších úkolů, jako je například kácení stromu, rozhodně to nezkoušejte poprvé sami, ale raději si na pomoc zavolejte profesionála.

Kromě ochranných brýlí a rukavic, které budete k práci s motorovou pilou potřebovat, je samotný stroj vybavený zabudovanými ochrannými prvky. Jedná se o zachycovač řetězu, který se postará o roztržený nebo spadlý řetěz tak, aby neohrozil obsluhu a brzdu, která při sepnutí pákou okamžitě zastaví pohyb řetězu. Proto je nutné pilu vždy držet za madla oběma rukama. Po vypnutí pily opět platí, že je nutné počkat, až se motor a řetěz pily úplně zastaví, a teprve poté je bezpečné stroj uložit na místo.

Nepodceňujte pravidelnou kontrolu a údržbu strojů 

Aby zahradní technika vydržela co nejdéle v co nejlepším stavu, je potřeba jí věnovat pravidelnou péči. Ať už se jedná o křovinořez, sekačku nebo pilu, po každém použití je dobré stroj očistit od zbytků trávy, dřeva a dalších nečistot. U sekaček je potřeba pravidelně brousit, popřípadě kompletně vyměnit nože.  

Mezi pravidelnou údržbu patří také výměna paliva a oleje ideálně na začátku sezóny. Přitom je potřeba se vždy řídit pokyny výrobce, kde se dozvíte správný typ kapaliny a četnost výměny. Zaměřte se také na výměnu opotřebených části stroje. Může se jednat o olejový filtr u sekaček, řemen nebo strunovou hlavu u křovinořezu. Zevrubnější servis si nechte vždy na konec sezóny, kdy se stroje zazimují” a ukládají. 

udrzba-zahradni-techniky

Pravidelná údržba strojů zahrnuje čištění zařízení, výměnu kapalin a kontrolu funkčnosti.

 

Správné skladování strojů a chemikálií

Zahrada posekaná, dříví zpracované. Teď už jen zbývá zahradní techniku a chemikálie dobře uložit. Určete k tomu suché, zastřešené místo, kde je možné stroj uložit v pracovní poloze. Sekačku a ostatní zařízení nejlépe přikryjte plachtou nebo jiným ochranným obalem. 

Veškeré palivo z nádrží přístrojů vypusťte, protože by mohlo přes zimu ucpat motor. Olej a další chemikálie, které vám zbyly na další sezónu, nechte nejlépe v originální nádobě, pevně uzavřete a skladujte na suchém místě chráněném před deštěm nejdéle půl roku. Kapaliny, které už nevyužijete, odvezte na sběrný dvůr.

 

Ochranné pomůcky a náhradní díly na jednom místě

Bezpečné používání zahradní techniky už nemůže být jednodušší. Na našem e-shopu najdete pohromadě veškeré ochranné pomůcky i náhradní díly, které se vám budou hodit při údržbě strojů. Pokud si nebudete vědět rady s výběrem, neváhejte se na nás obrátit.  

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com