Jak vybrat olej do sekačky? Máme pro vás podrobný návod

Jaký olej je vhodný zrovna pro vaši sekačku? To byste se měli dozvědět z návodu přiloženého ke stroji. Ne vždy z něj ale vyčtete veškeré podrobnosti ohledně značky nebo druhu kapaliny. Abyste při výběru oleje nešlápli vedle a byli si jistí, že provádíte údržbu správně, přinášíme vám rady a tipy, jak na to. 


Dva muži doplňují olej do sekačky

Výběr oleje do sekačky není dobré podcenit.

 

Proč je důležité vybrat správný olej do sekačky 

Olej plní v sekačce zásadní funkce, bez kterých se její správný chod neobejde. Patří mezi ně mazání různých částí během provozu, snížení opotřebení motoru, odstranění tepla z přehřátých částí nebo ochrana dílů sekačky před korozí. Abyste si byli jistí, že všechny vyjmenované procesy proběhnou tak, jak mají, je potřeba vybrat správný druh kvalitního oleje

Levnější a méně kvalitní kapaliny totiž nemusí všechny potřebné parametry splňovat, protože většinou obsahují důležité přísady v menším množství. Tím pádem snižují životnost sekačky, která si potom může vyžádat nákladné opravy. 

V každém případě je ale potřeba řídit se tím, co vyčtete v návodu přiloženém u sekačky. Jeho prostudování rozhodně nepodceňte a nepořizujte jiný typ oleje, než je předepsáno

Jaké jsou druhy olejů do sekaček 

Oleje do sekaček se rozlišují podle různých parametrů. Podle ročního období, ve kterém stroj používáte, vybíráte mezi letními, nebo zimními oleji. Chemické složení rozděluje kapalinu na syntetický, polosyntetický a minerální olej. Další klasifikací je potom druh motoru – rozhodujete se mezi olejem pro dvoutaktový nebo čtyřtaktový motor

Letní a zimní olej

Jak už jejich názvy napovídají, letní oleje se hodí pro používání v teplých měsících a zimní nebo celoroční potom pro práci při nízkých teplotách většinou do - 30 °C. Kapaliny se od sebe liší svou viskozitou. Oleje, které mají v nízkých teplotách řídkou konzistenci, jsou určené pro používání v zimě, naopak kapaliny, které jsou v mínusových teplotách hustší, patří do strojů používaných v létě. 

Syntetický, polosyntetický a minerální olej

Syntetický olej má ve svém složení jako základ syntetické látky. Je velmi řídký, díky čemuž dobře promazává. Polosyntetický olej tvoří látky syntetického a minerálního původu a je vhodný jak pro dvoutaktní, tak pro čtyřtaktní motory. Minerální olej vzniká na bázi získané z rafinovaných ropných produktů. Tento typ oleje se hodí nejvíce pro letní období od jara do podzimu. 

Muž doplňující olej do sekačky na zahradě

Správný druh kvalitního oleje zaručí dlouhou životnost a dobré fungování vaší sekačky. 

Rozdělení olejů podle druhu motoru

U sekačky se čtyřtaktním motorem se olej nalévá do tzv. olejové vany, odkud je kapalina dopravena do nejnamáhanějších míst. Dvoutaktní motor využívá palivovou směs, což znamená, že se do benzínu přimíchává olej v určitém poměru. 

Dvoutaktní motor

Pro dvoutaktní motor vybírejte pouze takové oleje, které jsou přímo určené k míchání s benzínem. Ty bývají zpravidla označené M2T nebo 2T. Rozhodně se vyhněte olejům pro osobní auta. 

Poměr, v jakém je potřeba kapaliny míchat, najdete v návodu nebo na víku nádrže. Množství obou tekutin dodržujte přesně, jinak by mohlo dojít k poškození motoru. Benzín s olejem vždy míchejte před nalitím do stroje v nádobě k tomu určené, např. kanystru. Jako první nalijte olej a potom benzín, kanystr uzavřete a jemně protřepejte. 

Pokud si namícháte více směsi, než bylo potřeba, můžete ji použít i později, ale nejpozději půl roku po namíchání. Potom totiž ztrácí olej svoji účinnost, a tím pádem by při používání sekačky mohlo dojít k zadření nebo jiné poruše motoru. Ze stejného důvodu je také potřeba pravidelně olej vyměňovat, minimálně jednou ročně. Výměnu kapaliny můžete zahrnout do sezónní údržby zahradních strojů

Čtyřtaktní motor

Výběr oleje pro sekačky s čtyřtaktním motorem je o něco jednodušší. Řiďte se především tím, co je napsané v návodu. Pokud máte v plánu stroj využívat od jara do léta, volte letní olej, jestliže bude sekačka fungovat i v zimě, tak sáhněte po zimním, popřípadě celoročním oleji. 

Co znamenají značky na olejích 

Na motorových olejích do sekačky můžete najít různá označení. Většinou se jedná o písmena s čísly, která vám řeknou, jakou viskozitu olej má nebo pro jak výkonný motor se hodí.

Označení SAE určuje viskozitní třídu, což znamená tekutost olejů v letních a zimních měsících. Oleje pro letní provoz zpravidla mají označení SAE 30. Pro celoroční fungování vybírejte mezi kapalinami označenými XW-Y, například 5W-30 nebo 10W-30. Písmeno X označuje tekutost oleje při nízkých teplotách. Čím je X nižší, tím lépe olej promazává, takže je vhodný pro celoroční používání. Hodnota Y udává teplotní třídu, tedy do kolika stupňů pod nulou je olej vhodné používat. 

Americké značení API popisuje výkonnost oleje. Druhé písmeno za značkou API řazené od A po Z vyjadřuje výkonnost. V praxi to znamená, že olej označený API SJ je výkonnější než API SF. API Sx patří k benzinovým motorům, API Cx k naftovým motorům. 

Evropským ekvivalentem je potom značení výkonnosti ACEA. To využívá další 4 písmena: A pro zážehové motory, B pro vznětové motory, C pro motory s částicovým filtrem, E pro motory těžkých užitkových aut. 

Nevada_olej pro sekačky

S výběrem oleje do sekačky s čtyřtaktním motorem je to jednoduché. Stačí se řídit návodem. 

Návod na používání a skladování oleje 

Pokud už máte vybraný správný olej pro vaši sekačku, půl práce je za vámi a teď už ho stačí pouze vyměnit za ten starý. Proces výměny oleje není nic složitého, jen je nutné vědět, zda máte stroj s olejovým filtrem, nebo bez něj. 

U sekačky s olejovým filtrem vypustíte kapalinu do nachystané nádoby, kterou přiložíte pod filtr. Samotný filtr vyměníte a poté napustíte novou kapalinu. Sekačku bez olejového filtru stačí naklonit na stranu a nechat veškerý starý olej vytéct. Pak už můžete do nádržky nalít novou tekutinu. Hladinu oleje zkontrolujete pomocí měřáku. V obou případech nezapomeňte před výměnou oleje nechat sekačku zahřát tím, že ji na pár minut spustíte. 

Přebytečný olej, který už nevyužijete, nebo starý vyjetý olej je nejlepší odvézt k likvidaci do sběrného dvora. Rozhodně jej nevylévejte do zahrady nebo do odpadu. Pokud budete mít olej navíc, nechte jej v originální nádobě, pevně uzavřete a skladujte v místě chráněném před deštěm a horkem maximálně půl roku

Teď už máte jasno v tom, jaké druhy olejů do sekačky existují, jaké jsou mezi nimi rozdíly a jakým způsobem je nejlepší kapalinu skladovat a ve stroji vyměňovat. Oleje i další příslušenství k sekačkám pohodlně pořídíte na e-shopu Kasumex. Přejeme vám hromadu vzorně posečené trávy. 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com