Jak vybrat strunovou hlavu pro křovinořez a vyžínač

Strunová hlava je neodmyslitelnou součástí křovinořezů a jiných strunových vyžínačů, která se ale časem opotřebí. Existuje více druhů velikostí, které se hodí pro stroje s různým výkonem. Aby pro vás byla výměna strunové hlavy co nejjednodušší, poradíme vám s výběrem té správné přímo pro váš křovinořez. 

vyzinacAby vám vyžínač či křovinořez dobře šlapal, je potřeba vybrat správnou strunovou hlavu.

Na výkonu záleží 

Strunové hlavy se vyrábí v několika velikostech podle tloušťky žací struny. Každá velikost se hodí pro různé druhy motorů křovinořezů a dalších vyžínačů. Při výběru strunové hlavy se proto řiďte výkonem motoru, který se dělí na nízký, střední a vysoký.  

Vyžínače s nízkým výkonem motoru od 25 do 30 cm³ se využívají na nízkou trávu a plevel. Střední výkon motoru do 33 cm³ je vhodný na vysoké trávy a menší keře. Stroje s motorem o vysokém výkonu nad 33 cm³ si poradí s vysokou trávou, hustým plevelem a většími keři. 

V popisu strunové hlavy byste se měli dozvědět k jakému stroji se nejvíce hodí, proto si jej nezapomeňte pečlivě prostudovat. Pokud ovšem nenajdete ideální strunovou hlavu pro váš křovinořez nebo vyžínač, zvolte univerzální typ

Funkce strunových hlav 

Strunová hlava se skládá z navíjecí části, krytů a pružiny. Struna je navinuta na cívce uvnitř strunové hlavy a její konce jsou volně provlečeny otvory ven z hlavy. Díky odstředivé síle při rychlém otáčení hlavy tyto konce struny sekají trávu. Struny se během sečení postupně odvíjí a zkracují.  

Strunová sekačka položená na trávě

Konce struny, které visí ze strunové hlavy, sečou trávu díky odstředivé síle. 

Druhy strunových hlav podle odvíjení

Podle odvíjení struny se strunové hlavy dělí na automatické a poloautomatické. Liší se od sebe způsobem odvíjení struny při jejím opotřebení. 

S vyžínačem, který má hlavu s poloautomatickým odvíjením, je při opotřebení struny potřeba trochu poklepat o trávník. Mechanismus odvíječe potom uvolní cívku se strunou a odstředivá síla ji automaticky vysune. Nůž na krytu struny ji pak zastřihne na ideální délku. Díky tomu máte přehled o tom, jak rychle se struna odvíjí a tím pádem kolik jí spotřebujete. 

Křovinořezy a vyžínače s automatickým odvíjením fungují tak, že se při každém zapnutí struna automaticky vysune. To se děje díky odstředivému mechanismu, který při každém roztočení hlavy uvolní ve strunové hlavě cívku se strunou o jeden zub. Záleží tedy na tom, jak často stroj vypínáte a zapínáte. 

Pružnost struny umožňuje její přizpůsobení různým překážkám, jako jsou například plody, aniž by je při sekání struna poškodila. Kvůli tomu se ale struna rychleji opotřebí a musí se vyměnit. 

Proč je důležité vybrat správnou strunovou hlavu 

Struny, které jsou navinuté na strunové hlavě, mají různé průměry. Ty by měly odpovídat výkonu motoru křovinořezu nebo vyžínače a velikosti strunové hlavy

Pokud použijete silnější průměr struny, než je vhodné, dojde k přetížení motoru a tím pádem ke zkracování jeho životnosti a vyšší spotřebě paliva. Když zvolíte slabší průměr, struna se rychle opotřebí a funkce odvíjení nemusí fungovat správně.

Muž držící strunovou hlavu

Strunové hlavy se vyrábí v různých velikostech podle průměru struny. 

Kapacita struny 

Pokud přemýšlíte nad tím, jak dlouho vám struna ve stroji vydrží, vezměte v úvahu, jak často a jak velké plochy máte v plánu sekat. Většinou totiž platí, že na jedno navinutí spotřebujete cca 35 m struny. Na posekání malé plochy raději volte menší balení, protože delší skladování strunu degraduje a ta potom ztrácí své ideální vlastnosti. 

Kdy je potřeba vyměnit strunovou hlavu  

Jak poznáte, že potřebujete strunovou hlavu vyměnit? Většinou jednoduše podle toho, že nefunguje, jak má. Například vám při výměně struna nejde do hlavy dobře navinout nebo se při sekání struna správně neodvíjí

Teď už víte, jaká strunová hlava je pro váš křovinořez nebo vyžínač ta pravá. V naší nabídce najdete různé druhy, všechny detailně popsané a vyfotografované. Kdybyste si ale stále nevěděli rady, neváhejte nás kontaktovat

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com