Správný řetěz na motorovou pilu: jak jej vybrat a používat

Bez motorové pily se obejde jen málokterý kutil či chalupář. Usnadní vám totiž práci například při přípravě dřeva na zimu, prořezávání stromů i při dalších zahradních úpravách. Klíčovým prvkem je vybrat správný řetěz na motorovou pilu, protože ovlivňuje její výkon a efektivitu. V tomto článku se proto zaměříme na důležité faktory pro výběr toho správného řetězu pro vaši motorovou pilu, abyste dosáhli maximálního výkonu a bezpečnosti při práci.

motorova-pila

Výběr správného řetězu na motorovou pilu je klíčový.

 

Jak vybrat řetěz na pilu

Ačkoliv se motorové pily ve většině případů prodávají jako komplet i s řetězem, při nadměrném či pravidelném užívání se může stát, že se řetěz zkrátka ztupí. Ale co teď?

Zpravidla totiž máte dvě možnosti – buď se pokusíte řetěz pro motorovou pilu nabrousit, nebo jednoduše koupíte nový. Náhradní řetěz na motorovou pilu seženete velmi snadno, a nejenže vdechne druhý život vaší zánovní pile, ale také vám pomůže opět dosáhnout efektivního a bezpečného řezání. Po čem byste se však měli při výběru správného řetězu dívat?

Typ řetězu

Ze všeho nejdřív si ujasněte účel, za kterým pilu využíváte. Ne vždy je to kvůli řezání dřeva na zahradě nebo v lese. Pomocníkem totiž často bývá také při řezání např. kovových materiálů

Druhým důležitým aspektem je značka vaší pily. Jednotlivé značky motorových pil se totiž mohou často lišit, a byť řetězy vypadají na první pohled velmi podobně, mnohdy i totožně, po vybalení z krabice se vám může stát, že zkrátka nebudou vaší pile sedět. 

Velikost řetězu

Jakmile znáte účel i značku vaší motorové pily, měli byste se ujistit ve výběru správné velikosti náhradního řetězu. I ta je totiž velmi důležitá při správné kompatibilitě s pilou. Používání špatného řetězu může navíc způsobit nízký výkon, zvýšenou spotřebu paliva a rychlejší opotřebení. Délka řetězu by proto měla odpovídat délce řezné lišty – řetěz musí zakrývat celou její délku, ale nesmí přesahovat.

Tvar řetězu

A do třetice tvar. Ten má přímý vliv na výslednou efektivitu práce. Vybírat standardně můžete ze dvou variant tvarů:

  • hranatý řetěz – vhodné pro řezání čistého dřeva na profesionální úrovni,
  • kulatý řetěz – ideální jak pro profesionály, tak pro soukromé účely díky jejich snadnější údržbě a schopnosti zpracovávat i suché nebo znečištěné dřevo.

 

Počet článků

V neposlední řadě je velmi důležitý také počet článků, který se mění v závislosti na délce lišty, ale také konstrukci pily. Úkolem těchto článků je vést řez v řetězové liště. Dělí se přitom na články vodicí a spojovací, kdy se zub nachází na každém druhém až třetím spojovacím článku. Existuje tak mnoho variant, kdy se rozpětí počtu článků pohybuje od 44 do 98, přičemž všechny tyto varianty na našem e-shopu najdete.

 retez-na-motorovou-pilu

Existuje celá řada typů a účelů motorových pil.

 

Proč nepodcenit výběr řetězu

Ačkoliv se může zdát, že vybrat správný řetěz je složitý a zdlouhavý proces, kdy existuje nespočet jeho typů a variant, z dlouhodobého hlediska se důkladný výběr rozhodně vyplatí. Pokud trefíte na ten pravý, rapidně snižujete jakákoliv bezpečností rizika, která hrozí při výběru toho nesprávného. Snadno může dojít např. ke zpětnému rázu, což je situace, kde se pila nekontrolovatelně odrazí zpět k uživateli. Patrně není nutné uvádět, jak nebezpečný stroj může motorová pila v případě chybné manipulace či kondice být. 

Výběr řetězu je však velmi důležitý také z hlediska efektivity a výkonu, protože správně zvolený vám značně usnadní práci, námahu i ušetří palivo. Navíc zajistí, že výsledky budou maximálně precizní. 

V neposlední řadě správný výběr řetězu výrazně napomůže dlouhé životnosti vaší motorové pily, což je dozajista cíl, kterého chcete dosáhnout. 

 

Údržba, kontrola a bezpečnost

Našli jste řetěz, který jste potřebovali? Výborně. Ale jak jej vlastně používat? Ať už jste v oblasti řezání motorovou pilou profíci, nebo jen zapálení chalupáři, vždy stojí za to zopakovat si základní předpoklady pro práci s ní. 

  • Před samotným zahájením činnosti vždy zkontrolujte, že je pila v dobrém stavu a řetěz, motor, ani mazací systém nevykazují žádné poruchy. V případě, že ano, pilu raději nepoužívejte a obraťte se na odborníky, kteří vám doporučí vhodný postup řešení.  
  • Při práci s pilou vždy používejte ochranné pomůcky, jako jsou brýle, chrániče sluchu a rukavice (v ideálním případě také helma). 
  • Zkontrolujte také, že se v pracovním okruhu nevyskytují děti ani zvířata a že kolem sebe máte dostatek prostoru k potřebné manipulaci. 

 motorova-pila-v-provozu

Při práci s motorovou pilou si dávejte pozor na prsty.

 

A co ostatní nářadí 

Pro dlouhý život vaší motorové pily a její správné fungování však není řetěz to jediné, jak  toho docílit. Jedná se totiž o poměrně složitý mechanismus, který vyžaduje celou řadu dílů, z nichž u každého je šance, že jednoho dne doslouží. I sebemenší součástku naštěstí najdete na našem e-shopu Kasumex, kde vám v případě potřeby s výběrem rádi poradíme.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com