Jak nabrousit řetěz na pilu a co je k tomu potřeba

Mít správně a dostatečně nabroušený řetěz na pilu je při řezání naprostým základem. Nejen proto, že řezání tupou pilou je značně neefektivní, ale také nebezpečné, a navíc hrozí její rychlejší opotřebení. Poznat, že je pila tupá lze poměrně snadno. Nabrousit ji už je však tak trochu věda. Není to však nic, co byste s naší pomocí nezvládli.

bruska-na-pilu 

 Řetěz na pilu by měl být vždy dostatečně nabroušený.

Jak poznat, že pila potřebuje nabrousit?

Dřív nebo později se ztupí i ten nejostřejší řetěz na motorovou pilu. To však není důvod k jeho likvidaci. Ve většině případů totiž bohatě stačí jeho nabroušení. Že se vám pila ztupila se dá poznat hned podle několika ukazatelů. Ne vždy totiž platí, že zkrátka jen neřeže.  

Může docházet také k tomu, že:

  • se řetěz nevtahuje do řezu a je nutné na něj silou tlačit,
  • se může se objevovat také kouř či „ujíždění“ řezu do jednoho nebo druhého směru, pokud je řetěz příliš tupý,
  • může docházet i k vibrování či odskakování, což si žádá při manipulaci zvýšenou pozornost,
  • místo větších a pevnějších hoblin z řezu vylétávají spíše malé piliny

 

Pokud proto chcete, aby byly vaše řezy co nejpřesnější, nabízí se vám dvě možnosti, jak jich docílit – řetězy nabrousit, nebo rovnou vyměnit.

Proč je broušení řetězové pily důležité?

S tupou pilou se vám bude pracovat jen velmi těžko. Zároveň se i zvyšuje riziko nějakého úrazu, ke kterému může dojít v důsledku únavy z větší námahy, kterou je s tupým řetězem potřeba vynaložit. Oproti tomu řetězy na pilu, které jsou dostatečně nabroušené, vám značně usnadní práci. Předejdete navíc již zmíněným zraněním a snížíte spotřebu paliva.

motorova-pila

 Se správně nabroušenou pilou bude vaše práce o dost efektivnější.

Jak správně nabrousit řetěz na motorovou pilu?

Než se do toho pustíte, měli byste dodržet několik následujících bodů. Nutné je dbát zejména na bezpečnost práce, ale i správný postup, který je v tomto ohledu klíčový. Vše si proto pečlivě připravte, abyste docílili co možná nejlepšího výsledku.

Bezpečnost

Před začátkem broušení se ujistěte, že je řetěz na motorovou pilu v dobrém stavu. Pokud jsou některé jeho zuby zlomené nebo jinak poškozené, je nutné je nahradit buď jednotlivě nebo řetěz vyměnit kompletně. V dalším kroku řetěz upevněte do svěráku, který po celou dobu broušení zajistí jeho dostatečnou stabilitu a zároveň zamezí jeho vysmeknutí.

Klíčem k úspěchu je také správně zvolená bruska na pilové řetězy. Při práci s motorovou pilou je po celou dobu potřeba dodržovat následující bezpečností opatření:

  • minimální věk, který je pro manipulaci s ní stanoven na 16 let, 
  • použití ochranných pomůcek (maska, brýle, rukavice a sluchátka)
  • odpojení pily od sítě nebo akumulátorového napájení v době manipulace

 

Očištění

Dalším nutným krokem při broušení řetězové pily je její důkladné očištění. Řetěz proto zbavte veškerých nečistot a až poté jej vložte do brusky. Při čištění zkontrolujte stav řetězu a v případě potřeby vyměňte opotřebené díly. 

 cisteni-motorove-pily

Očištění řetězu před broušením je naprostým základem.

Co je k broušení potřeba?

Možná si myslíte, že k nabroušení řetězové pily stačí pouze koupit brusku. Než se však do celého procesu pustíte, zastavte se a ujasněte si, jaký typ řetězu na své pile vlastně máte. Pro jednoznačné ověření se raději podívejte na obal, ve kterém jste řetěz zakoupili a kde je konkrétní typ uveden. Poté už můžete snadno dohledat veškeré informace, které jsou ke správnému ošetření potřeba. Důležité je znát např. úhly, pod kterými se má řetěz brousit nebo hloubku, do které je možné broušení provádět.

Jakmile máte jasno, nezbývá, než pořídit brusku na řetězovou pilu, se kterou zubům pily vdechnete nový život a zajistíte, aby vám sloužila ještě dlouhá léta. Brusky i další nářadí na ostření pro vaši zahradní a lesní techniku během chvilky pořídíte na e-shopu Kasumex.cz. Těšíme se na vás.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com