Jak nabrousit řetěz na pilu a co je k tomu potřeba

Mít správně a dostatečně nabroušený řetěz na pilu je při řezání naprostým základem. Nejen proto, že řezání tupou pilou je značně neefektivní, ale také nebezpečné, a navíc hrozí její rychlejší opotřebení. Poznat, že je pila tupá lze poměrně snadno. Nabrousit ji už je však tak trochu věda. Není to však nic, co byste s naší pomocí nezvládli.

bruska-na-pilu

Řetěz na pilu by měl být vždy dostatečně nabroušený.

Jak poznat, že pila potřebuje nabrousit?

Dřív nebo později se ztupí i ten nejostřejší řetěz na motorovou pilu. To však není důvod k jeho likvidaci. Ve většině případů totiž bohatě stačí jeho nabroušení. Že se vám pila ztupila se dá poznat hned podle několika ukazatelů. Ne vždy totiž platí, že zkrátka jen neřeže.

Může docházet také k tomu, že:

  • se řetěz nevtahuje do řezu a je nutné na něj silou tlačit,
  • se může se objevovat také kouř či „ujíždění“ řezu do jednoho nebo druhého směru, pokud je řetěz příliš tupý,
  • může docházet i k vibrování či odskakování, což si žádá při manipulaci zvýšenou pozornost,
  • místo větších a pevnějších hoblin z řezu vylétávají spíše malé piliny.

Pokud proto chcete, aby byly vaše řezy co nejpřesnější, nabízí se vám dvě možnosti, jak jich docílit – řetěz nabrousit, nebo rovnou vyměnit.

 

Zobrazit pilové řetězy

Příprava na broušení řetězové (motorové) pily

  1. Nejprve řetěz důkladně očistěte.
  2. Při čištění zkontrolujte poškození zubů. Pokud jsou některé zuby zlomené nebo jinak poškozené, je nutné je nahradit buď jednotlivě, nebo řetěz kompletně vyměnit.
  3. Zajistěte stabilitu řetězu – upněte lištu do svěráku. Je vhodnější, když je řetěz napnut víc než běžně, abyste zabránili jeho naklánění při broušení.
  4. Aktivujte brzdu řetězu, aby se řetěz při broušení neposouval (samozřejmě poté kvůli popotažení zase uvolněte a následně aktivujte).

Bezpečnost především

Při práci s motorovou pilou je po celou dobu potřeba dodržovat následující bezpečností opatření:

Minimální věk, který je pro manipulaci s ní stanoven na 16 let.

Použití ochranných pomůcek (maska, brýle, rukavice a sluchátka).

Odpojení pily od sítě nebo akumulátorového napájení v době manipulace.

 cisteni-motorove-pily

Očištění řetězu před broušením je naprostým základem.

Co je k broušení potřeba? Pilník, nebo bruska?

Nejběžněji se k ostření pily používá pilník, protože jde o levnou a při správné technice šetrnou metodu.

Výhody ručního ostření kulatým pilníkem

  • Nejlevnější varianta.
  • Můžete brousit kdekoliv (v lese, na zahradě).
  • Neopaluje ostří – nehrozí přehřátí zubů.

Nevýhody:

  • Chce to cvik, aby byly všechny zuby stejně dlouhé a pod stejným úhlem.
  • Zabere to víc času.

Brusky na broušení řetězů se naopak hodí při větším opotřebení, nerovnoměrné délce zubů nebo když chcete maximální přesnost a všechny zuby stejně nabroušené.

 

Výhody ostření pomocí elektrické brusky

  • Vysoká přesnost, všechny zuby stejné.
  • Rychlé ostření.
  • Ideální, pokud máte více řetězů nebo řežete často.

Nevýhody:

  • Vyšší cena.
  • Neopatrné broušení může přehřát ostří a znehodnotit řetěz.
  • Stolní brusky nelze použít v terénu.
 

Jak nabrousit řetěz motorové pily pilníkem

Budete potřebovat:

  • Kulatý pilník správného průměru – závisí na rozteči řetězu (např. 4,0 mm / 4,5 mm / 4,8 mm / 5,2 mm). Více informace se dočtete na našem blogu v článku: Jak vybrat pilník na řetěz. Doporučujeme k pilníku přikoupit ergonomickou dřevěnou rukojeť, díky které se vám pilník bude lépe držet.
  • Vodítko na pilník – má vyznačené orientační značky, to vás vede při broušení správným směrem a pomáhá dosáhnout rovnoměrného výsledku na všech zubech. V nabídce Kasumex najdete vodítka pro pilníky průměru 4,0 mm, 4,5 mm, 4,8 mm až po 5,5 mm.
  • Plochý pilník s měrkou – na úpravu omezovacích zubů.
  • Svěrák nebo kozlík na držení lišty.

Postup:

1. Najděte řídicí zub

  • Poté co si lištu upnete do svěráku (do kozlíku), vyhledejte na řetězu nejkratší nebo nejvíce poškozený řezný zub a označte jej fixou. Tento zub bude sloužit jako referenční (řídicí zub). Všechny ostatní zuby budete brousit na jeho délku, aby byl zajištěn rovný řez.

2. Ostřete postupně každý zub

  • Pilníkem brousíte od sebe a přitom ho lehce pootáčejte. Úhel sklonu směrem od sebe dolů je zhruba 10°.
  • Lépe se brousí s vodítkem, protože udává hloubku broušení a správný úhel – hranaté zuby se brousí na 25°, kulaté na 30° (platí pro většinu řetězů, ale například výrobce Stihl udává broušení vždy na 30°). S vodítkem při broušení nemůžete pilníkem otáčet, proto občas (jednou za 3 zuby) pilník ve vodítku trochu pootočte. Pilník se tak bude obrušovat rovnoměrně.
  • Počítejte tahy, které jste potřebovali na první (řídicí) zub. Stačí 2, 3 tahy. Doporučujeme brousit ob zub, protože pak si otočíte pilu a uděláte druhou stranu.
  • Jakmile na řezném břitu nevidíte žádné lesklé plošky nebo odrazy světla, je zub dostatečně ostrý.

3. Úprava omezovacích zubů

  • Omezovací zuby doporučujeme nabrousit po každém druhém nabroušení řezných zubů.
  • Na řetěz položte měrku, tak aby omezovací zub zůstal v mezeře.
  • Pokud omezovací zub vyčnívá nad otvor v měrce, odbruste přečnívající část plochým pilníkem do roviny s měrkou.
  • Po srovnání přečnívající části patku vždy plochým pilníkem mírně zaoblete ve směru řezu.

Jak nabrousit řetěz motorové pily bruskou

Nejprve si ujasněte, jaký typ řetězu na své pile vlastně máte. Pro jednoznačné ověření se raději podívejte na obal, ve kterém jste řetěz zakoupili a kde je konkrétní typ uveden. Poté už můžete snadno dohledat veškeré informace, které jsou ke správnému ošetření potřeba. Důležité je znát např. úhly, pod kterými se má řetěz brousit nebo hloubku, do které je možné broušení provádět.

Elektrická bruska na řetězy je rychlý a přesný nástroj, který dokáže obnovit ideální geometrii a ostrost řezného zubu.

Příprava brusky a řetězu:

  • Před zahájením práce pilu odpojte od elektrické sítě nebo vyjměte akumulátor a ujistěte se, že je řetězová brzda aktivní.
  • Na brusce nastavte správné hodnoty podle typu řetězu (viz návod):
    • Úhel ostření (horní plocha) – standardně 25° až 35°.
    • Úhel podbroušení (boční plocha) – standardně 50° až 60°.
    • Hloubka ponoru– nastavte zarážku brusky tak, aby brousicí kotouč neubíral příliš mnoho materiálu a nepoškodil tělo řetězu.
  • Řetěz upevněte do upínacího mechanismu brusky. Ujistěte se, že zuby, které budete brousit, jsou ve stabilní a správné pozici vůči kotouči.

Postup:

  1. Stejně jako u ručního broušení, nejvíce opotřebený zub brousíte jako první a na jeho délku pak srovnáte všechny ostatní zuby, aby byl řetěz vyvážený a řez byl rovný.
  2. Broušení jedné strany – začněte brousit všechny zuby, které směřují na jednu stranu (např. vlevo). Při broušení spusťte kotouč plynule na zub. Doporučuje se jen krátký a lehký stisk. Zpravidla stačí jedno, maximálně dvě krátká broušení, dokud lesklé plošky na břitu nezmizí.
  3. Broušení druhé strany – po dokončení první strany (všech levých zubů) je nutné přenastavit úhel brusky na opačnou hodnotu (např. z +30° na -30°).
  4. Přiložte a řetěz měrku a zkontrolujte výšku omezovací patky.
  5. Pomocí plochého brusného kotouče (pokud to bruska umožňuje) nebo ručně plochým pilníkem srovnejte omezovací patky tak, aby byly ve správné výšce vůči řeznému zubu (stejný princip jako u ručního broušení).
  6. Upravenou patku je třeba na špičce lehce zaoblit pro plynulý přechod.

Pamatujte: Brousicí kotouč nesmí přehřát zub řetězu, jinak dojde k jeho popuštění a ztrátě tvrdosti. Vždy brousicí kotouč přikládejte pouze na nezbytně nutnou dobu.